تبلیغات
کلاس توریسم - غذای محلی نواحی کُردنشین خراسان شمالی(کرمانج)
 
طبیعت خالص ترین زیارتگاه خداست

غذای محلی نواحی کُردنشین خراسان شمالی(کرمانج)

نوشته شده توسط :پرویز ستوده شایق
چهارشنبه 13 اردیبهشت 1391-02:24 بعد از ظهر

محمد پری نژاد موسسه آتالند(روزهای زوج)


غذای محلی نواحی کُردنشین خراسان شمالی(کرمانج)

آش قِیش(قایِش)

این غذا یکی از غذاهای محلی مردم کرمانج زبان(قوچان, بجنورد, شیروان, اسفراین و...) خراسان می باشد. که بیشتر در فصول بهار و تابستان که سبزی های معطر در دامنه کوهها و کنار رودخانه ها می روید طبخ می گردد.

در گذشته های نه چندان دور که دستگاه رشته بری وجود نداشت و زنان روستایی تقریبا" هر دو هفته یک مرتبه جهت پخت نان خمیر تهیه می نمودند. مقداری آرد را به یکی از زنان ماهر دِه(روستا) می سپردند تا او نیز بنا به مهارت خود خمیر تهیه نموده و پس از اینکه این خمیر مقداری سفت شد آنرا به وسیله چوبی که از شاخه صاف و پوست کنده درختان تهیه نموده و طول آن بنا به نیاز از 50 تا 75 سانتیمتر است پهن می نماید طوری که ضخامت این خمیر آن تقریبا یک میلیمتر شود, سپس برروی این لایه مقداری آرد پاشیده و شروع به تا کردن خمیر می کنند. تا اینکه به شکل ساندویچی مکعب شکل برسند. بعد از این کار شروع به برش زدن ساندویچ به پهنای 2 تا 2.5 سانتیمتر می کنند. و هرکدام از این برش ها پس از باز کردن برروی چوبی که داخل خانه(جهت جلوگیری از نشستن گرد وغبار برروی رشته) از سقف آویزان است پهن می کنند تا با دمای خانه خشک گردد.پس از خشک شدن رشته هایی نواری پهن به دست می آید که به آن قِیش(قایِش) می گویند. این رشته هارا می توان درجای خنک حتی یک سال نگهداری نمود. لازم به ذکر است که کسی که رشته برش می زند از قِداست خاصی در بین روستاییان برخوردار است. سبزی های مصرفی داخل این غذا در گذشته معمولا" سبزی های رشد یافته در طبیعت بوده(ترشک, گزنه و...) که امروزه بیشتر از برگ چغندرو اسفناج استفاده می کنند. پس از ریختن آب, سبزی وعدس داخل ظرف آنرا برروی اجاق گذاشته تا به خوبی بپزد ودر انتها به آن رشته قِیش(قایِش) را به همراه سیرتازه کوبیده شده, پیاز ونعنای سرخ شده ودوغی که از فرآیند مَشک زنی شیر تازه به دست آمده اضافه می کنند. اگربه شما به عنوان مهمان از این غذا بدهند حتما" برروی ظرف شما قیمه ای که از گوشت ریسه ریسه شده, پیاز و لپه تهیه شده اضافه خواهند نمود. خوشبختانه با ورود تکنولوژی و ابداع دستگاه رشته بُری این نوع رشته هنوز هم در نواحی کرمانج نشین استان خراسان توسط این دستگاه برش داده می شود وقابل تهیه می باشد.

این غذا از گذشته های دور که تمام خانواده برروی زمین زراعی کار می کرده اند بدلیل در دسترس بودن مواد اولیه, سریع آماده شدن و همچنین بدلیل پهن بودن رشته های قِیش (قایِش)که برخلاف رشته های معمول از خرد شدن آن تاحد زیادی جلوگیری می شده در بین اکثرعشایر و روستا نشینان کرمانج رایج بوده است.

متاسفانه بدلیل عدم گسترش صنعت جهانگردی خصوصا" روستا گردی در استانهای خراسان رضوی و شمالی و عدم وجود خانه محلی مختص جهانگردان, جهت تناول این نوع غذا تنها می بایست به یکی از روستاهای کرمانج زبان این نواحی سفر نمایید. مطئن باشید با آغوش باز و رویی گشاده شما را بر سر سفره بی ریای خود جای می نهند. بنده خود به شخصه این تجربه را داشته ام و امیدوارم روزی این منطقه از کشورمان نیز مورد توجه جهانگردان(داخلی, خارجی) قرار گیرد.

عکس شماره1: رشته قِیش (قایِش)

با سپاس فراوان از سرکار خانم "فهیمه خان قِیطاقی" جهت راهنمایی, ارائه دستور پخت و تصویر


تنظیم برای درج در وبلاگ : پرویز ستوده شایق psotoudeh@gmail.com





درباره وبلاگ:



آرشیو:


طبقه بندی:


آخرین پستها:


پیوندها:


پیوندهای روزانه:


صفحات جانبی:


ابر برچسبها:


نظرسنجی:


آمار وبلاگ: